Thursday, February 16, 2012

Τί Σημαίνει Και Πότε Έγινε Η "Υπαγωγή Στο Αγγλικό Δίκαιο";

Σε αυτό το άρθρο παραθέτω στοιχεία περί της αλλάγης του δικαίου που διέπει την νέα συμφωνία και το πόσο επιβλαβής η όχι είναι για την Ελλάδα. Παρατίθενται απόψεις που “επιχειρηματολογούν¨και προς τις δύο κατευθύνσεις και στο τέλος επαφίεται στην λογική και την αντίληψη του καθενώς να δεί τι πραγματικά συμβαίνει. Να τονίσω ότι δεν κατάφερα να βρώ άλλες απόψεις που να υποστηρίζουν το ανώδυνο της αλλαγής του δικαίου από το Ελληνικό στο Αγγλικό εκτός από αυτές πολιτικών προσώπων της συμπολίτευσης και του ακαδημαικού Χ. Ροζάκη στο "Βημα", όσο και αν έψαξα στο διαδίκτυο. Έχωντας διαβάσει όλες τις πηγές που παραθέτω παρακάτω καταλήγω με την εξής σκέψη:  

“ … όσοι υποστηρίζουν  – που δεν είναι πολλοί, με πιο χαρακτηριστική ίσως παρέμβαση αυτήν του ακαδημαικού κ. Ροζάκη --  ότι δεν αποδυναμώνει την θέση της Ελλάδας το Αγγλικό Δίκαιο -- και αν διαβάσετε τις απόψεις τους διατυπώνουν διάφορα τρικς για το πως η Ελλάδα δεν θα βλαφτεί ακόμα και αν υπάρξει καταδικαστική απόφαση από δικαστήριο της αλλοδαπής --- θα πρέπει να θεωρούν τους εαυτούς τους και τους Έλληνες πολιτικούς πολύ έξυπνους και αντιστοίχως τους πιστωτές μας πολύ κουτούς που τους πουλήσαμε έναν όρο που δεν έχει καμμία εφαρμοστική αξία! Μήπως θα έπρεπε να το ξανασκεφτούμε;”

Φυσικά και κλίνω προς την άποψη ότι η αλλαγή του δικαίου που έγινε κατ’ απαίτηση των πιστωτών μας αποδυναμώνει την θέση της Ελλάδας έναντι των πιστωτών της και αποτελεί μέγιστο ζήτημα. Η γνώμη μου όμως είναι περιτή όταν έχουν μιλήσει για αυτό το θέμα έγκριτοι νομικοί, συνταγματολόγοι αλλά και οικονομολόγοι πάνω σε αυτό το θέμα.

Ας αρχίσουμε όμως να ξεδιαλύνουμε τα ζητήματα ένα-ένα ξεκινώντας από το πότε αποδεχθήκαμε το Αγγλικό Δίκαιο. 

1. Πότε δεχθήκαμε την υπαγωγή στο Αγγλικό Δίκαιο ή πότε απεμπολήσαμε τα δικαιώματα μας που απορέουν από το Ελληνικό Δίκαιο και άλλες ευνοικές διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου;

Πολύς λόγος έχει γίνει για το θέμα της υπαγωγής στο Αγγλικό Δίκαιο της νέας δανειακής συμφωνίας που ψηφίστηκε με το μνημόνιο 2.  Κάτι που φαίνεται ότι δεν είναι ευραίως γνωστό είναι ότι η αποδοχή υπαγωγής στο Αγγλικό Δίκαιο είχε ήδη γίνει από το μνημόνιο 1. Η Ελλάδα με την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου υπογράφωντας το EFSF απεμπόλησε κυριαρχικά της δικαιώματα όσο αφορά τον κώδικα ο οποίος την διέπει:

.. ο Δανειολήπτης αμετάκλητα και άνευ όρων παραιτείται από κάθε ασυλία που έχει ή πρόκειται να αποκτήσει, όσον αφορά τον ίδιο ή τα περιουσιακά του στοιχεία, από νομικές διαδικασίες σε σχέση με την παρούσα Σύμβαση, περιλαμβανομένων, χωρίς περιορισμούς, της ασυλίας όσον αφορά την άσκηση αγωγής, δικαστική απόφαση ή άλλη διαταγή, κατάσχεση, αναστολή εκτέλεσης δικαστικής απόφασης ή προσωρινή διαταγή, και όσον αφορά την εκτέλεση και επιβολή κατά των περιουσιακών στοιχείων του..

(αρθρο 14 παραγραφος 5 της πρώτης δανειακής σύμβασης). Σχετικά μπορείτε να διαβάσετε στην wikipedia.  Για τον απαράδεκτο αυτό όρο δείτε και την παρακάτω διαμαρτυρία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Dikhgorikos Sullogos

Το παραπάνω σημαίνει ότι η Ελλάδα απεμπόλησε οποιοδήποτε δικαίωμα ασυλίας ή ευννοικής διάταξης προς αυτήν της απέρεε από οποιαδήποτε διάταξη νόμου διεθνούς ή εσωτερικού, όσον αφορά την πρώτη δανειακή σύμβαση και της υποχρεώσεις της που απορεόυν από αυτήν.

Έτσι ίσως δεν αποτελεί και τόσο μεγάλη έκπληξη η αποκάλυψη του βουλευτή Πάνου Καμμένου στις 27 Ιανουαρίου, ότι η Ελλάδα είχε ήδη εκδώσει ομόλογα με βάση το αγγλικό δίκαιο όπως π.χ. για ομόλογα του ΟΣΕ που μπορείται να δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες (ειδικά στην τελευταία όπου φαίνεται ότι Governing Law: English Law). Τα ομόλογα αυτά είναι εκδομένα πριν τις 25 Αυγούστου 2011.

1nomos270112

2nomos2701123nomos2701124nomos2701125nomos2701126nomos270112

2. Τι σημαίνει Αγγλικό Δίκαιο;

Παρόλα αυτά, δεν ήταν αυτονόητο ότι και το δίκαιο που θα διέπει την νέα δανειακή σύμβαση και το PSI θα είναι επίσης το Αγγλικό Δίκαιο. Αυτό έπρεπε να είναι θέμα διαπραγμάτευσης και θα έπρεπε να ληφθούν υπόψιν όλες οι αντιδράσεις πού είχαν εκδηλωθεί έως τότε και που αφορύσαν την μεταφορά από το Ελληνικό στο Αγγλικό Δίκαιο.

Οι πολιτικοί μας το παρουσίασαν σαν ένα γεγονός ελάσσονος σημασίας, λέγοντας ότι δεν κάνει διαφορά! Η εύκολη απάντηςη σε αυτόν τον καθόλα αφελή – αν μη τι άλλο – ισχυρισμό είναι ότι αν δεν κάνει διαφορά, τότε ας μείνει στο Ελληνικό Δίκαιο. Η αλήθεια είναι ότι κάνει και παρακάνει διαφορά, αλλιώς οι δανειστές μας δεν θα απαιτούσαν την αλλαγή του Δικαίου. Οι διαφορές αναφέρονται διεξοδικά στα παρακάτω links, video και audio που παρατίθενται.

Την πλήρη ένδοια τους καθώς και το ότι δασκαλεύτηκαν βιαστικά από τους ίδιους δασκάλους δείχνουν οι βουλευτές με τις ολόιδια επαναλαμβανόμενες αποκρίσεις τους σε ερωτήματα πού έχουν να κάνουν με την αλλαγή του Δικαίου. Με τον ίδιο τρόπο που απάντησε ο Ε. Βενιζέλος στον κύριο Λαφαζάνη  απάντησε και η Ε. Καιλή στον Κ. Βαξεβάνη σε ανάρτηση στο twitter, η οποία είπε, “Έτσι γίνεται με όλες τις συμβάσεις. Στην εκτέλεση όμως υπερισχύει το Εθνικό (Δίκαιο).”

Αυτή η καραμέλα αν και σωστή δεν έχει αξία, γιατί το να μην εκτελεστεί μία απόφαση μπορεί να γίνει αν δεν έχει καθαρογραφεί ή έχει τυπογραφικά λάθη και γενικά τα τυπικά της εντολής δεν είναι σωστά. Η παραπάνω απάντηση της κυρίας Καιλή και του κυρίου Βενιζέλου δείχνει ότι ελπίζουν ότι οι δανειστές μας θα κάνουν λάθη στην συγγραφή της εντολής της εκτέλεσης! Είναι η μόνη άμυνα που έχουν επιλέξει οι πολιτικοί μας να διατηρήση η Ελλάδα και αυτό γιατί δεν γίνεται να παραιτηθούμε και από αυτό!

Για να ενημερωθείτε παραπάνω στα θέματα περί Αγγλικού Δικαίου παρακολουθείστε το παρακάτω video όπου εξηγεί το ζήτημα ο Καθηγητής Θεσμών Ε.Ε. απο το Πανεπιστήμιο Κρήτης κ. Νότης Μαριάς και το ακόλουθο audio στο radio9 όπου στην εκπομπή του Μάνου Κακλαμάνου φιλοξενήθηκε ο νομικός Μάριος Μαρινάκος που έχει ασχοληθεί με το Διεθνές Δίκαιο και εξηγεί τι εστί Αγγλικό Δίκαιο.

 

Ακολουθούν περαιτέρω links με απόψεις πάνω στο θέμα μετά από έρευνά μου στο διαδίκτυο. Υπάρχουν απόψεις που συμφωνούν αλλά και διαφωνούν με την γνώμη ότι η αλλαγή του δικαίου είναι σημαντική. Διαβάστε και τις δύο θέσεις και απαντήστε μόνοι σας στους ευατούς σας αν διασφαλίζουν την Ελλάδα. Τα συμπεράσματα δικά σας. Εγώ έχω να παρατηρήσω ότι όσοι υποστηρίζουν – που δεν είναι πολλοί, με πιο χαρακτηριστική ίσως παρέμβαση αυτήν του ακαδημαικού κ. Ροζάκη --  ότι δεν αποδυναμώνει την θέση της Ελλάδας το Αγγλικό Δίκαιο -- και αν διαβάσετε τις απόψεις τους διατυπώνουν διάφορα τρικς για το πως η Ελλάδα δεν θα βλαφτεί ακόμα και αν υπάρξει καταδικαστική απόφαση από δικαστήριο της αλλοδαπής -- θα πρέπει να θεωρούν τους εαυτούς τους και τους Έλληνες πολιτικούς πολύ έξυπνους και αντιστοίχως τους πιστωτές μας πολύ κουτούς που τους πουλήσαμε έναν όρο που δεν έχει καμμία εφαρμοστική αξία! Μήπως θα έπρεπε να το ξανασκεφτούμε; :

1. Τι σημαίνει ότι το ελληνικό χρέος θα υπαχθεί στο αγγλικό δίκαιο; To άρθρο είναι αναδημοσίευση του Μάριου – Σάββα Μαρινάκου Δικηγόρου εμπλουτισμέμνο με links σε διεθνής νόμους. Το πρωτότυπο δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή εφημερίδα Banking News.

2. Τι σημαίνει "υπαγωγή στο Αγγλικό δίκαιο"; Tου δημοσιογράφου-συγγραφέα Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου.

3. Απόψεις και "απόψεις" περί Aγγλικού δικαίου, του Χρήστου Ροζάκη απο το "Βήμα" και του  Γιώργου Καισάριου στον διαδικτυακό τόπο Capital

4. Με αφορμή το άρθρο του Χρήστου Ροζάκη, απάντηση του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

5. Ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης αποκαλύπτει τι σημαίνει η αλλαγή του δικαίου για τα νέα ομόλογα

6. Το βρετανικό δίκαιο «ρουφάει» τα ελληνικά πετρέλαια - Eξαφάνισαν τα κοιτάσματα πριν τα... βρουν